Massage & Shiatsu

Op deze pagina worden de verschillende type massage & shiatsu behandelingen omschreven:

 • Shiatsu Zen-Style
 • Shiatsu Ryoho
 • Zwangerschapsmassage
Shiatsu Zen Style

Wat is Shiatsu Zen Style

Shiatsu Zen-Style is geheel gebaseerd op het klassieke meridianenstelsel en de 5 elementenleer, hout-vuur-aarde-metaal en water.

Het is een manuele massagetherapie die ontstaan is in het oude China en later in Japan verder is ontwikkeld. Shiatsu betekent letterlijk ‘druk met de vingers’. Door gebruik te maken van de natuurlijke zwaartekracht, ontstaat er een ontspannen en effectieve druk tijdens de behandeling. Deze afgestemde druk wordt uitgeoefend met vingers, duimen, handpalmen, ellebogen, voeten en/of knieën en gecombineerd met strechingen om geblokkeerde energie te laten stromen.

Shiatsu Zen-Style kenmerkt zich door zijn speelsheid en creativiteit.

Shiatsu helpt bij

 • Stress gerelateerde spanningen, waaronder burnout
 • Verbetering van de spijsvertering
 • Vermindering van klachten aan het bewegingsapparaat
 • Vermindering van hoofdpijn/migraine
 • Meer lichaamsbewustzijn
 • Verhoging Energieniveau
 • Werkt preventief voor je gezondheid

Behandeling

Shiatsu Zen-Style wordt toegepast op het geklede lichaam van de cliënt. De cliënt ligt op een futon/een mat op de vloer, terwijl de therapeut op de knieën de behandeling geeft. Het is prettig om soepele en gemakkelijke zittende kleding te dragen. Tijdens de behandeling wordt druk uitgeoefend met vingertoppen, duimen en handpalmen. Ellebogen en knieën worden soms ook gebruikt. Hierbij wordt de loop van de betreffende meridiaan gevolgd. In de Shiatsu is de therapeut erop gericht, vanuit oosters perspectief, de harmonieuze stroom van levensenergie (Ki of Chi) te reguleren.

Effect

Shiatsu Zen-Style geeft een diepe ontspanning op fysiek, en mentaal niveau, het zorgt voor een totale ontspanning op dieper niveau. Door de aanrakingen ben je je bewust van je lichaam, door de aanrakingen op je lichaam en de bewustwording is het mogelijk om spanningen los te laten, dit gebeurt door zogenaamd borrelen in je buik.

Shiatsu Zen-Style bied je de mogelijkheid om de connectie met je eigen levenskracht te verstevigen.

Shiatsu Ryoho
Shiatsu Ryoho

Wat is Shiatsu Ryoho

Shiatsu is een holistische therapie. Dat betekent dat bij een shiatsu behandeling altijd alle aspecten van de cliënt en zijn gezondheidsproblemen in aanmerking worden genomen. De werking van shiatsu heeft altijd twee effecten. Ten eerste zorgt shiatsu voor lokale pijnbestrijding en spierontspanning. Het tweede effect van een shiatsu behandeling is dat het autonome zenuwstelsel in balans wordt gebracht. Door deze combinatie van elkaar versterkende effecten worden vitaliserende processen in het lichaam geactiveerd die de basis vormen van een goede gezondheid.

Shiatsu is een bijzondere vorm van massagetherapie. Door de gebruikte technieken onderscheidt het zich duidelijk van de handgrepen die in de westerse massage worden gebruikt. Shiatsu betekent letterlijk vingerdruk; shi = vinger en atsu = druk.

Klachten die met shiatsu therapie kunnen worden verholpen, zijn onder andere

 • Klachten over het bewegingsapparaat
 • Hoofdpijn
 • Menstruatieklachten
 • Maag- en darmklachten
 • Klachten ten gevolge van stress
 • Algemene ondersteuning van de gezondheid

Techniek

Shiatsu therapie volgens de methode Namikoshi is een zeer gestructureerde, manuele behandelmethode. Alle behandelingen kunnen effectief op een verstelbare massagetafel worden toegepast. Met handen, duimen en vingers wordt druk uitgeoefend op daarvoor in aanmerking komende plaatsen op het lichaam. Soms worden strechingen toegepast en vingers worden zonder spierkracht maar met lichaamsgewicht gebruikt om druk (dus geen wrijving of kneden) uit te oefenen op bepaalde plaatsen op het lichaam.
In Japan is de shiatsu massage een regulier onderdeel van de gezondheidszorg, zoals bij ons de fysiotherapie.

Behandeling Shiatsu Ryoho

Deze methode wordt afhankelijk van de klacht in een liggende houding uitgevoerd.
Een behandeling duurt gemiddeld één uur en wordt op een elektrische verstelbare massagetafel gegeven. Het holisme gaat ervan uit dat bij ieder mens een unieke eenheid vormen van het lichaam en geest die niet gescheiden kan worden. Er wordt dan ook niet een symptoom behandeld, maar het gehele specifieke klachtenpatroon.

Shiatsu behandelingen kunnen in veel gevallen worden vergoed door de ziektekostenverzekeraar, afhankelijk van het door u afgesloten pakket.

Zwangerschapsmassage
Tafel Zwangerschapsmassage

Wat is zwangerschapsmassage

De periode van zwangerschap is een mooie tijd waarin veel verandert in het lichaam van de (aanstaande) moeder, er zijn hormonale en fysieke veranderingen.
Met bewustwording en aandacht voor alle veranderingen in het lichaam kan zwangerschapsmassage een goede ondersteuning zijn in deze speciale periode.

De zwangerschap kan ook spanning of lichamelijke ongemakken met zich meebrengen. Je ervaart alles anders en je lichaam kan te maken krijgen met steeds weer nieuwe ontwikkelingen. Een zwangerschap en de belasting op je lichaam hiervan heeft de nodige invloed op je spieren en gewrichten. De veranderingen in je hormoonhuishouding en lichaam kunnen ervoor zorgen dat je sneller moe bent of last krijgt van lichamelijke klachten als pijn in je nek en rug, bekkenklachten, vocht vasthouden of slaapproblemen.

Zwangerschapsmassage kan helpen bij

 • Verbetering van de bloedcirculatie, waardoor afvalstoffen het lichaam sneller kunnen verlaten
 • Lage rugklachten, klachten in de nek en schouders
 • Helpen zwangerschap problemen te verlichten, zoals pijnlijke benen en voeten

Behandeling

De massage wordt op een prenatale massagetafel gegeven, met uitsparingen voor je buik en borsten. Er wordt extra aandacht besteed aan ondersteuning van de buik d.m.v. een speciale band, de buik wordt perfect ondersteund met een deze band. Als (aanstaande) moeder kan je op de prenatale behandeltafel comfortabel plaats nemen.

De massage duurt gemiddeld een uur, doordat je op je buik kunt liggen kunnen je rug, schouders en bekken gemasseerd worden, dit gebeurt met warme olie.

De prenatale massagetafel is ontworpen door samenwerking van specialisten, verloskundigen en massagetherapeuten. 

Zwangerschapsmassage een weldaad voor moeder en baby

Ook als er geen specifieke klachten zijn, kan deze massage als een algemeen versterkende en weldadige behandeling worden gegeven. Maar ook als voorbereiding op de bevalling.

Massage na de bevalling

Je lichaam heeft tijdens de bevalling een knap staaltje werk verricht. Het heeft tijd nodig om te herstellen. Dit ontzwangeren duurt ongeveer negen maanden. Een massage kan het herstelproces een handje helpen. Het stimuleert de bloedsomloop, waardoor je lichaam sneller voorzien wordt van de benodigde zuurstof en voedingsstoffen. Ook kan een massage helpen om je hormoonspiegel weer in balans te brengen. Geef je borstvoeding? De kans bestaat dan dat je last krijgt van vermoeide schouders en een stijve nek. Een massage kan dan voor verlichting zorgen.

Vragen?

Neem gerust contact op

Mail | info@alantmassage.nl

Via WhatsApp | 06 – 121 56 721

Annegriet Mulder